Monday, 9 May 2011

Siapakah MALAIKAT itu??

Suatu hari seorang bayi menerima perintah daripada Penciptanya : "Sebentar lagi, engkau akan bersiap sedia untuk diturunkan ke dunia."
Sesungguhnya bayi itu berasa amat takut,gusar memikirkan akan dilahirkan ke dunia yang tidak pernah dilihatnya.
Lalu bayi itu bertanya kepada Tuhannya: "Selama ini ada malaikat yang menjagaku. Dan para malaikat ini memberitahu aku akan dikirimkan ke dunia. Tetapi, bagaimana aku akan hidup di dunia ini dengan tubuhku yang kecil dan lemah ini?"
Lalu Tuhannya menjawab: "Jangan takut. Sesungguhnya aq telah memilih seorang malaikat untuk menjaga dan mengasihimu di dunia itu nanti."
Akibat masih takut, bayi itu bertanya lagi: "Dunia ini sudah tentu berbeza. Jika di dalam syurga ini aq hanya perlu bermain, bernyanyi dan ketawa membuatku terasa bahagia. Bagaimanakah di dunia itu nanti?"
Lalu Tuhannya menjawab: "Jangan takut. M alaikat yang ku pilih itu akan menyanyikan lagu untukmu, menghadiahkanmu dengan senyuman dan kasihnya membuat engkau berasa hangat dan dicintai!"
Bayi itu masih belum berpuas hati lalu bertanya lagi: "Aku tidak akan memahami bahasa mereka dan mereka juga tidak akan memahami apa yang aq bicarakan. Bagaimana aku boleh hidup dengan mereka?"
Lalu Tuhannya menjawab: "Malaikat yang ku pilih itu akan berbicara padamu dengan bahasa yang paling indah, paling lembut dan dipenuhi  kesabaran dan perhatian. Dengan ketelusan dia akan mengajarmu untuk berbicara."
Bayi itu bertanya lagi: " Dan bagaimana caranya perlu aku lakukan jika ingin berbicara dengan-Mu kelak?"
Lalu Tuhannnya menjawab: "Malaikat itu akan mengajarmu bagaimana caranya nanti!"
Bayi itu masih terus bertanya: "Aku dengar di dunia itu ramai orang jahat. Jadi, siapa yang akan melindungiku nanti?"
Lalu Tuhannya menjawab: "Malaikatmu itu akan melindungimu dengan segenap jiwa raganya sekalipun perlu mengorbankan dirinya!"
Dengan sedih bayi itu bertanya lagi: "Aku akan berasa sedih kerana tidak dapat bersama-Mu lagi!"
Lalu Tuhannya menjawab: "Usah gusar. Malaikatmu itu akan  menceritakan tentang-Ku padamu. Malaikat itu akan mengajar engkau bagaimana engkau akan kembali kepada-Ku bila sampai waktunya nanti. Sesungguhnya Aku sentiasa berada disisimu!"
Dan sebelum diturunkan ke dunia, bayi itu bertanya soalan terakhir: "Jika sudah terpaksa aku pergi ke dunia itu, bolehkah aku tahu siapakah nama malaikat yang Engkau maksudkan itu?"
Lalu Tuhannya menjawab: "IBU! Ibu yang melahirkan engkau!"

suntingan dari MASTIKA Mei 2011 page 12 & 13

p/s : Sayangi ibu anda selagi anda boleh menyayanginya...... Jika dia sudah kembali kepada Penciptanya, janganlah iringinya dengan tangisan kerana itu akan menyiksanya..... iringlah pemergiannya dengan sepucuk AL FATIHAH..... Sesungguhnya SYURGA itu terletak ditelapak kaki ibu...... 

SELAMAT HARI IBU KEPADA SEMUA WANITA YANG BERGELAR IBU,EMAK, UMMIE DAN BONDA

special dedicate to my mom ;



0 comments:

Post a Comment